Version2 articles

Home - Reload - Share on Facebook

Thursday

6,3 milliarder kroner: Over 20 projekter skal sikre Danmarks plads i kvantekapløbet
Kvantecomputere, rumforskning og diverse kvantecentre. Danmark kaster milliarder ind i kvantekapløbet. Forstå Danmarks kvantebudget på fem minutter.
20.06.2024 - 05:00

Wednesday

ShinyHunters-hacker beskriver Ticketmaster-læk for mediet Wired
'Hackeren siger, at legitimationsoplysningerne blev gemt på den ansattes computer i et projektstyringsværktøj kaldet Jira. Hackerne var i stand til at bruge disse legitimationsoplysninger, siger de, til at få adgang til Snowflake-kontiene, fordi Snowflake-kontiene ikke krævede multifaktorgodkendelse (MFA) for at få adgang til dem,' skriver Wired, der har været i kontakt med et af medlemmerne i hackergruppen ShinyHunters.
19.06.2024 - 10:58

EU-forslag om scanning af borgernes smartphones og beskeder er tæt på at blive vedtaget
Chatkontrol-forslaget, der vil gennemtvinge scanning af EU-borgernes digitale kommunikation og har mødt kritik for at være masseovervågning, er et stort skridt tættere på at blive til virkelighed.
19.06.2024 - 10:00

Is toppet med bacon: McDonalds fyrer AI ved drive thru
»Selv om der har været succeser indtil nu, føler vi, at der er lejlighed til at undersøge stemmebestillingssystemer bredere,« lyder det fra McDonalds.
19.06.2024 - 09:52

AI-naturovervågning er kørt af sporet for Miljøstyrelsen: Budget og tidsplan sejler
Miljøstyrelsens it-projekt Digital Naturovervågning får rødt lys af Statens IT-råd. Det nye tilstandsvurderingssystem er for dyrt og forsinket.
19.06.2024 - 05:00

Tuesday

Synspunkt: NIS2: Spørgsmål chefen burde stille
EU-politik. Findes der et mere gabindgydende ord. Sjældent skaber det andet end negative overskrifter – og det har NIS2 – det kommende dataregulativ – også gjort indtil videre. For NIS2 – Network and Information Systems 2 – kommer til at have en mærkbar effekt på alle, som bliver underlagt det nye regulativ. Lovgivningen bygger videre på det oprindelige NIS-direktiv for at beskytte kritisk infrastruktur og vigtige digitale tjenester – og alt derimellem – samt sikre datastrømmene mellem medlemslandene og virksomheder - og dermed borgerne.
18.06.2024 - 16:00

Blogindlæg: Er open source nemmere i Arktis?
Hvorfor kan Grønland bygge centrale løsninger på open source, når Danmark ikke kan?
18.06.2024 - 14:38

Hver femte Microsoft SQL-server er usupporteret
Udbredelsen af usupporterede servere er et gammelkendt problem, lyder det fra tidligere Microsoft-ansat.
18.06.2024 - 10:44

Danske firmaer ignorerer dataetik: Bruger AI og GDPR som grund
Hvert andet store firma gør sig ingen tanker om dataetik, viser ny rapport. Hver sjette bryder lovgivning på området.
18.06.2024 - 10:18

Synspunkt: Kunstig intelligens tvinger os til at gentænke det meningsfulde arbejde
Det moderne menneske definerer i høj grad sig selv ud fra dets lønarbejde. 'Hvad laver du så?' er det første, man spørger om, når man lidt akavet bliver placeret i et fremmed selskab. I arbejdet bidrager vi til noget større end os selv og udfylder en rolle i samfundet, der i mange tilfælde er meningsfuld. Men arbejde som kilde til mening synes for alvor at blive udfordret i takt med udviklingen og udrulning af kunstig intelligens. Hvordan det?
18.06.2024 - 10:13

EU vil anlægge sag: Apple bliver første big tech-selskab, der rammes af DMA
Søgsmålet drejer sig om, at Apple tager kommission, når app-udbydere sælger apps uden om App Store, hvilket ifølge EU-Kommissionen er konkurrenceforvridende.
18.06.2024 - 10:08

Kritik af Microsoft-pris på obligatorisk mail-sikkerhed: »Bør være inkluderet i standard-produktet«
Microsoft kan endnu ikke melde klart ud, om offentlige myndigheder skal købe den dyreste licens for at opfylde et af de tekniske minimumskrav.
18.06.2024 - 05:00

Monday

Minister skal redegøre for syltet cyberforsvar: »Regeringen skal tage ansvar«
Både Rigsrevisionen og Statsrevisorerne kritiserer fire statslige institutioners cyberværn. Nu er det op til digitaliseringsministeren at få institutionerne til at rette ind.
17.06.2024 - 10:26

Kritiske ministre vil droppe Big Techs lobbyister, men leverer ingen nye svar eller politik
Regeringens ministre taler dunder mod tech-lobbyister, som de mener hælder vand ud af ørene. Men flere af SVM-ministrene kan ingenting sige om konkrete politiske forslag.
17.06.2024 - 10:20

Meta udskyder AI-træning på EU-brugere: »Vi er skuffede«
»Dette er et tilbageskridt for europæisk innovation, konkurrence inden for AI-udvikling, og det forsinker yderligere udbringelsen af fordelene ved AI til folk i Europa,« konstaterer Meta.
17.06.2024 - 10:01

Forsvarsakademiet: Beredskabsråd er det bedste værn mod cyberkriminalitet
»Hybridtrusler som cyberangreb eller sabotage mod forsyninger er svære at respondere på militært, fordi det blandt andet kræver, at man kan dokumentere, hvem der står bag,« lyder det fra leder af Forsvarsakademiets Center for Samfundssikkerhed Rasmus Dahlberg.
17.06.2024 - 09:59

Med tre servere kunne dansk sikkerhedsekspert styre tiden på alle computere i Albanien
Synkronisering af tid på internettet foregår ofte med den gamle NTP-protokol fra internettets spæde start. Dansk sikkerhedsekspert satte tre NTP-servere op i Albanien for at undersøge hvor sårbart tidssynkronisering er.
17.06.2024 - 05:00

Friday

Sådan undgår du, at Facebook bruger dine data til AI-træning
Lær hvordan du kommer ud af kløerne på Metas AI-træning. Verdens største raket fløj og landede. Eske Willerslev i vidneskranken i drabssag.
14.06.2024 - 13:58

Hackere retter skytset mod sundhedssektoren: »De tror, der er flere penge at tjene der«
Hackerangreb skabte for nylig kaos på hospitaler i London, og en amerikansk it-virksomhed ser stigning i antallet af it-angreb mod sundhedssektoren generelt. Også i Danmark er truslen høj, men her ser det ikke ud til, at der bliver skruet op for angrebene, lyder det.
14.06.2024 - 13:09

Kommentar: Apple tænker ikke længere anderledes
Med Apples udviklerkonference WWDC som baggrundstæppe er det, som om iPhonegiganten er blevet til den slags virksomhed, Steve Jobs frygtede allermest: En af dem, man kan ignorere.
14.06.2024 - 12:36

Microsoft strammer op efter hård kritik: Sikkerhed bliver vigtigere end AI
Under en høring i den amerikanske kongres oven på russiske og kinesiske cyberangreb mod Microsoft lød det fra president Brad Smith, at sikkerheden er »vigtigere end virksomhedens arbejde med kunstig intelligens.«
14.06.2024 - 10:42

Myndighederne mangler viden om deres egne it-systemer: »Det dur simpelthen ikke«
Antallet af interne medarbejdere med teknisk viden om statens it-systemer er faldende og har været det i længere tid. En bekymrende tendens, lyder det fra både Statens It-Råd og flere eksperter.
14.06.2024 - 10:31

Microsoft trækker i håndbremsen: AI-funktionen Recall bliver udskudt
Microsoft skal bruge mere tid på at teste forbedringer af sikkerheden, skriver The Verge.
14.06.2024 - 10:25

Meta tager endnu en bid af dit privatliv: Protester virker, mener eksperter
Igen og igen udfordrer techgiganter lov og etik i deres iver efter at udnytte EU-borgeres persondata. Men kampen for privatlivet fortsætter efter de seneste ændringer af Metas privatlivspolitik. Det virker, vurderer flere eksperter. Det går bare meget langsomt.
14.06.2024 - 05:00

Thursday

Google-opdatering presser ad-blockere: »Vi er alle i big trouble«, siger ITU-professor
Udfasningen af ældre Chrome-udvidelser er med Manifest Version 3 nu en realitet. Carsten Schürmann, professor ved ITU frygter, at den nye opdatering kan sætte gang i en tsunami af reklamer.
13.06.2024 - 11:45

Japan åbner Android og iOS: Slut med enevælde på app-butikker og betalinger
Apple og Google skal blandt andet tillade tredjeparts app stores på deres enheder og tillade app-udviklere at bruge tredjeparts betalingstjenester, fremgår det af ny japansk lov.
13.06.2024 - 11:14

OpenAI mangler kapacitet: Nu skal Oracle-infrastruktur understøtte Microsoft Azure
OCI vil udvide Azures platform og gøre det muligt for OpenAI at fortsætte med at skalere, lyder det fra administrerende direktør i OpenAI Sam Altman.
13.06.2024 - 10:06

Regionernes udgifter til it-drift eksploderer: Må droppe AI-projekter og nyt netværk
Landets regioner presses af massive prisstigninger på it-licenser og driftsudgifter, og det går ud over nye it-projekter, der må skrottes eller sættes på hold.
13.06.2024 - 05:00

Wednesday

Frygter hackere og spioner: Regeringen skærper kravene til sikkerhed i energisektoren
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard løfter sløret for et forslag til en ny beredskabslov for den kritiske infrastruktur. Flere virksomheder kan nu se frem til skærpede tilsyn.
12.06.2024 - 14:50

Blogindlæg: Tanker om at blive gammel
Igår udkom en 420 sider rapport om hvordan det danske sundhedssystem i fremtiden skal strikkes sammen. Jeg bruget et par timer på at bladre den igennem og den er meget bedre end den pressedækning og de soundbites vi hører lige nu - mest fordi alle er 100% fokuseret på hvad det betyder for deres eget job. Dem der skrev rapporten fik til opgave at kigge på sundhedssystemet og det har de så vidt jeg kan bedømme gjort godt og grundigt.
12.06.2024 - 12:34

Prosa-formand om Chromebook-sagen: Start forfra med et system, vi kan have tillid til
»For mig at se vil det bedste være at starte forfra med systemer, vi kan have tillid til. Det er faktisk muligt, og jeg synes, at det er forkasteligt, at vi så længe har ladet danske skoleelever betale prisen for at bruge systemer, hvor deres data er varen, bare fordi nogen har sovet i timen,« lyder det fra formand i Prosa Niels Bertelsen.
12.06.2024 - 10:40

Leverandørafhængighed og for mange kokke koster: Ekspertgruppe vil samle regionernes it-styring
Regionerne udfordres af leverandørafhængighed, implementeringstempo og en fragmenteret it-arkitektur, og de problemer skal løses ved at skabe én fælles strategi og én fælles leveranceorganisation, vurderer Sundhedsstrukturkommissionen.
12.06.2024 - 10:31

Amerikansk storby tager offentlige tjenester offline og lukker rådhus efter cyberangreb
Myndighedernes it-miljø i den amerikanske by Cleveland blev mandag ramt af et cyberangreb, der har lukket for online borgervendte tjenester.
12.06.2024 - 09:41

Kommuner og regioner frygter milliardregning fra nye EU-krav om sundhedsdata
Det danske sundhedsvæsen risikerer en digital downgrade, hvis ny EU-forordning kræver, at Danmark indretter sig efter laveste fællesnævner, lyder det fra KL og Danske Regioner.
12.06.2024 - 05:00

Tuesday

Politikredse får kritik for sløset kontrol med data i centralt it-system
Tre af landets politikredse møder kritik fra Datatilsynet for ikke at have sikret systematisk kontrol med, om politifolk tilgår informationer, som ikke er relateret til deres arbejde.
11.06.2024 - 15:15

AI smelter ind i styresystemerne på Apples store udviklerkonference
Apple Intelligence samt en parring af ChatGPT og Siri var to af overskrifterne på Apples Worldwide Developers Conference.
11.06.2024 - 10:36

EU-borgere får lov at slippe for Metas AI-træning: Resten af verden er tvunget
»Vi arbejder hårdt på at bygge banebrydende AI-teknologi til europæere, der afspejler deres sprog, geografi og kulturelle referencer på samme måde som andre regioner i verden,« lyder det fra Meta.
11.06.2024 - 10:19

Hver fjerde statslige it-projekt er kørt af sporet: Væsentlige forsinkelser og fordyrelser forude
12 statslige it-projekter ser ind i store forsinkelser eller budgetoverskridelser, hvilket udløser et rødt trafiklys fra Statens It-råd, der netop har udgivet sin årsrapport.
11.06.2024 - 09:46

52 kommuner indgår aftale med Google: Skoleelever skal fortsætte med Chromebooks efter sommerferien
Datatilsynet har endnu ikke set eller godkendt aftalen. Ifølge KL vil Google afstå fra databehandling, der ikke er lovhjemmel til.
11.06.2024 - 05:00

Monday

Forsinkede it-projekter giver millionunderskud hos Kombit
Årets resultat er dårligere end forventningerne og er især præget af forsinkelser og fordyrelser af enkelte løsninger', lyder det fra Kombit.
10.06.2024 - 13:27

Få overblikket: Sådan bliver du overvåget af den nye Rejsekort-app
Den nye Rejsekort-app tracker din lokation, fra når du åbner appen. Hvis du ikke husker at checke ud, kan din færden resten af dagen blive registreret
10.06.2024 - 10:58

AI-boom gør banker afhængige af big tech, advarer finanssektoren
»AI kræver enorme mængder af computerkraft, og den eneste måde, du vil være i stand til at få fornuftigt adgang til den computerkraft, er fra Big Tech,« lyder det fra Deutsche Bank.
10.06.2024 - 09:57

Blogindlæg: Kør din egen mail-server (?)
Jeg har haft mit eget firma i 35 år og været selvstændig i 26 år men jeg har aldrig været fristet til at outsource mit firmas mail-server. Guderne skal vide at det er trælst at køre sin egen mail-server, ikke mindst i takt med at næsten-monopolerne aktivt er begyndt at gøre det trælst, men jeg overgiver mig ikke. Dengang jeg startede med email var jeg ...!mcvax!dkuug!phk og det var lidt af en kunstart at få en email igennem. Senere kom mail-maps, domæner, SMTP og gud&hvermand på nettet, inklusive spammere. Software mæssigt var det først UUCP, sendmail, smail og nu i evigheder postfix.
10.06.2024 - 08:57

Datahøst i ny rejsekort-app vokser: Kan spore dig i timevis, selvom du er steget af toget
Hvis du ikke husker at checke ud af den nye rejsekort-app, når din rejse er slut, risikerer du, at appen tracker dine bevægelser resten af dagen.
10.06.2024 - 05:18

Friday

Blogindlæg: Pedallering, begge retninger
Ugen har stået i pedalernes tegn. Svigerfars hus i Oddsherred er solgt, oprydningen er praktisk taget gennemført og jeg benyttede sidste chance til at bruge huset som base til at tage Oddsherred i åsyn fra det blå lyn: Illustration: Poul-Henning Kamp. Skamlebæk radio fra radiokædetårnet, med obligat turistfinger. Og inden nogen spørger: Ja, der er elmotor på og det skammer jeg på ingen måde over: Mine knæ havde aldrig holdt til 183km på tre dage uden.
07.06.2024 - 22:19

Verdens største demokrati har været til valg – én teknologi har ændret slagets gang
Over 50 millioner opkald er foretaget af ‘AI-kloner’ under valget i Indien, og politiske taler er blevet oversat i realtid. Deepfakes er kommet for at blive og vil få større betydning - både positivt og negativt - i valgkampe, mener ekspert.
07.06.2024 - 14:00

Facebook vil træne sin AI på alle dine personlige data - det er ulovligt siger privacy aktivist
Computer på pizzabar i Randers var del af globalt botnet. Google giver sære svar om pizzaer. Og nu skal du give Meta en personlig begrundelse, hvis ikke du vil have Facebook til at træne AI på dine personlige data. Men er det overhovedet lovligt?
07.06.2024 - 13:19

For ringe regulering af sociale medier, mener to ud af tre danskere
»EU er det vigtigste værn, vi har mod teknologigiganter, der er globale spillere, og næsten har økonomier, som kan sammenlignes med G7-lande,« lyder det fra Prosa, der mener, at danskernes utryghed ved techgiganterne og sociale medier fylder for lidt i debatten op til EP-valget.
07.06.2024 - 09:47

Leder: Politikerne taler om spioner, men Danmarks gabende hul er infrastrukturen
En ung Venstre-kvinde og EP-kandidat med russiske rødder kom i denne uge på mediernes forsider på grund af mistænkelige forbindelser til pro-russiske organisationer og Putin-personager, samt en dyr livsstil omgivet af kendisser, som var svær at forklare med rod i kvindens ydmyge iværksætteri.
07.06.2024 - 06:06

Rejsekort trækker håndbremsen på ny app: Fejl blokerer for nye brugere
Nye dokumenter viser, at Rejsekort-appen ikke anonymiserer data om brugernes lokation, selvom selskabet bag appen hidtil har oplyst, at dette var tilfældet. Det er en skrivefejl, men ikke en teknisk fejl, lyder det fra kundedirektør, som varsler andre ændringer, inden flere brugere lukkes ind.
07.06.2024 - 05:00