Version2 articles

Home - Reload - Share on Facebook

Friday

Professor efter datatyveri: Myndigheder må genoverveje deres tillid til Netcompany
Efter datatyveriet mod Netcompany og en nylig bødesag mod selvsamme it-leverandør må danske myndigheder nu aktivt forholde sig til, om de fortsat kan have tillid til Netcompany som databehandler, mener professor i digitalisering Hanne Marie Motzfeldt. 
01.03.2024 - 16:11

Digitaliseringsstyrelsen lancerer ny tilskudspulje til it-sikkerhed
Puljen skal understøtte projekter, der styrker cybersikkerheden inden for konkrete brancher, skriver Digitaliseringsstyrelsen.
01.03.2024 - 13:21

KL kræver lovændring efter Chromebook-afgørelse: »Tusindvis af ordblinde børn« risikerer at mangle nødvendig hjælp
KL opfordrer Folketinget til en »forsvarlig, ansvarlig og tidssvarende lovgivning,« der skal gøre det muligt at fortsætte med Google og mange andre it-løsninger, der bruges i hele det offentlige. Det er det officielle svar til Datatilsynet på, hvordan brugen af Google Workspace i folkeskolen skal stemme overens med loven. Google har også varslet nye løsninger, lyder det fra KL.
01.03.2024 - 12:28

Regeringens nye logningsregler kan være i strid med EU-retten
»Man varetager simpelthen ikke tilstrækkeligt hensynet til ikke systematisk at overvåge hele befolkningen. Det her risikerer at være alt for meget i forhold til, hvad menneskeretten siger,« lyder det fra Institut for Menneskerettigheder.
01.03.2024 - 11:01

Udskældt it-system runder 2 milliarder i konsulentudgifter: »Det er groteske tal«
Udgifterne til konsulenter for Danmarks dyreste it-system tog et dyk i 2023, men er stadig »et kæmpe, utilfredsstillende beløb,« ifølge ekspert.
01.03.2024 - 10:33

Datatilsynet afviser Kombits Aula-kontrakt: Skal tilbage til forhandlingsbordet
En ny kontrakt med cloud-udbyderen bag Aula blev sidste sommer kaldt »banebrydende«. Nu kan ComplianceTech afsløre, at Datatilsynet alligevel vendte tommelfingeren nedad og sendte kommunernes it-selskab tilbage til forhandlingsbordet. Otte måneder senere er sagen stadig uafklaret.
01.03.2024 - 06:00

Statens milliarddyre it-projekter udskudt på grund af stressede chefer
Skats it-styrelse har nu fokus på ‘realistiske frister’ for at imødekomme Arbejdstilsynets påbud om ikke at forringe kontorchefernes sundhed, hvilket har betydet forsinkelse på blandt andet stort momsprojekt og ejendomsvurderingssystemet.
01.03.2024 - 05:00

Thursday

Morten Bødskov afviser ekspertudvalg: Undersøgelse af betalingsmarkedet på vej
»Formålet er at fremme, at danske forretninger og forbrugere også i fremtiden har adgang til sikre, effektive og billige betalingsløsninger,« lyder det fra erhvervsminister Morten Bødskov (S) ovenpå danskernes faldende brug af dankortet.
29.02.2024 - 14:25

Norlys' køb af Telia Danmark godkendt: Forpligter sig på at give konkurrenter adgang til fibernet
»Vi har været bekymrede for, at Norlys’ køb af Telias danske forretning ville stille forbrugere, som køber bredbånd eller mobiltelefoni ringere. Norlys har med sit tilsagn om, at konkurrenter inden for salg af bredbånd kan få adgang til hele Norlys’ fibernet på rimelige og ikke-diskriminerende vilkår, fjernet disse bekymringer, så vi kunne godkende fusionen,« siger formand i Konkurrencerådet Christian Schultz.
29.02.2024 - 13:55

Danske jobannoncer afslører: Her er de mest efterspurgte programmeringssprog
Version2s jobrobot har læst ugens opslag – og når et overraskende resultat.
29.02.2024 - 10:59

Byge af EU-regler skyller ned over danske virksomheder: Her er de it-regler du skal have styr på
Virksomheder i hele Europa oplever i disse år en tsunami af nye digitale regler. Har du mistet overblikket? Her er første afsnit om de EU-lovpakker, du skal forholde dig til i din virksomhed.
29.02.2024 - 05:00

Wednesday

Er den store cloud exodus over os?
Sidste år var det med stor fanfare at David Heinemeier Hansson (DHH) proklamerede at hans firma 37Signals havde trukket sig tilbage fra skyen. Nogle tager det som et tegn på at skyen har peaket og den alligevel bare viste sig at være et modefænomen og man kunne forvente en kædereaktion af millionbesparende cloud exits, men jeg synes ikke at have konstareret dette. Det kan der måske være en grund til, for det er ikke sikkert at DHHs besparelse er helt så stor som han påstår og endnu mindre sikkert at man kan generalisere deres case til andre. Lad os derfor dykke ned i materien.
28.02.2024 - 18:54

Datatilsynet går ind i sagen om datatyveri hos Netcompany
Datatilsynet har taget kontakt til den danske it-gigant Netcompany for at få afklaret, om det nylige datalæk er omfattet af databeskyttelsesreglerne.
28.02.2024 - 14:04

Vi taler ikke om det, men AI bliver en gigantisk belastning for klimaet og naturen
Det er sjældent bekvemt at være klimavenlig. AI-feberen raser i samfundet, hvor konsulenthuse kaster om sig med løfter om effektiviseringer. Universiteter kappes om at imødekomme arbejdsgivernes forestillede efterspørgsel på dimittender med AI-kompetencer. Og både private og offentlige arbejdspladser eksperimenterer med at implementere generativ AI i den daglige opgaveløsning.
28.02.2024 - 12:58

OpenAI beskylder The New York Times for »bizart« hackerangreb
»Hvad OpenAI bizart karakteriserer som 'hacking' er simpelthen at bruge OpenAI's produkter til at lede efter beviser for, at de stjal og reproducerede The Times' ophavsretligt beskyttede værker,« lyder det fra The New York Times's ledende advokat.
28.02.2024 - 12:25

Prosa om Netcompany-sag: »Offentlig kildekode er bedste beskyttelse mod fremtidige hacks«
»Når man ved, at kildekoden bliver offentlig tilgængelig, så er man automatisk mere kritisk over, hvad man putter i kildekoden,« lyder det blandt andet fra formand i Prosa Niels Bertelsen.
28.02.2024 - 12:03

Netcompany123 gav adgang til Virk.dk: »Netcompany har et forklaringsproblem«
Netcompany skriver i en meddelelse til investorene at simple passwords ikke giver adgang til nogen kørende systemer. Men samtidig kunne hackere tilsyneladende logge ind på Virk.dk med kodeordet Netcompany123.
28.02.2024 - 11:53

Chromebook-sagen bremser stor Microsoft-migrering i Region Syd: »En tilsvarende problemstilling«
Datatilsynet vurderer, at Chromebook sagen også kan få konsekvenser for Region Syddanmarks brug af Microsoft 365. Dermed tyder det på, at Chromebook-sagen breder sig til resten af det offentlige Danmark.
28.02.2024 - 10:34

CFCS maner til ro om DDoS-angreb: »For aktivisterne handler det om at få opmærksomhed«
»Når angrebet bliver fanget af tekniske modforanstaltninger, har angrebet ikke længere en synlig effekt. Så selvom aktivisters overbelastningsangreb kan have en meget synlig effekt, så er de langt fra lige så bekymrende som for eksempel kriminelles og staters løbende forsøg på at ramme danske myndigheder og virksomheder,« lyder det fra Center for Cybersikkerhed.
28.02.2024 - 08:54

Stor opdatering har gjort skandaleramt Netcompany-system lovligt: I 2025 bliver den overflødig
Kommunernes Ydelsessystem har i sine første leveår været præget af både større og mindre fejl – og deciderede lovstridige automatiseringer. Men nu hvor man endelig har styr på systemet, der varetager kontanthjælpen, er Kombit ved at planlægge endnu større ændringer.
28.02.2024 - 05:00

Tuesday

34-årig erkender flere forhold i Netcompany-sag: Varetægtsfængsles i fire uger
Opdateret tirsdag den 27/2 kl. 13.42. Den 34-årige mand, der i dag blev fremstillet i grundlovsforhør i en sag om datatyveri mod it-virksomheden Netcompany, er blevet varetægtsfænglset i fire uger. Manden er sigtet for i alt tre forhold, og han vedkendte sig flere af dem under dagens retsmøde. Det første forhold handler om, at han ifølge sigtelsen skulle have skaffet sig adgang til Udviklings- og Forenklingsstyrelsens Github og skaffet sig adgang til et datasystem. Det skete et ukendt sted i Valby den. 2. december kort efter klokken 12, lyder det i sigtelsen mod den 34-årige.
27.02.2024 - 11:38

Datalæk har sendt Netcompany-kunder i beredskab: »Vi tager situationen dybt alvorligt«
»Vi ved, at der er lækket manualer til nogle af Banedanmarks systemer, men der er ikke noget der tyder på, at det kan påvirke togdriften,« lyder det fra Banedanmark, som er en af de kunder hos Netcompany, der er omfattet af datatyveriet mod den danske it-gigant.
27.02.2024 - 10:59

Politiet sigter 34-årig mand med relation til Netcompany-læk
En 34-årig mand fremstilles i grundlovsforhør tirsdag formiddag i sagen om datalækket hos Netcompany ifølge Version2s oplysninger.
27.02.2024 - 10:48

Microsoft slår sig sammen med fransk AI-komet: Vil levere til europæiske myndigheder
Microsoft-investeringer i kunstig intelligens på europæisk grund vil være »en motor for teknologi, innovation og vækst,« lyder det fra selskabet.
27.02.2024 - 10:04

Hård kritik af Visma efter kaotisk migrering: »Jeg har mistet kontrollen med min virksomhed«
De dårlige anmeldelser regner ned over it-kæmpen Visma, der ved årsskiftet har lukket ned for sit lagermodul for at flytte kunderne over på en ny tjeneste.
27.02.2024 - 05:00

Monday

Marie Bjerre afviser statsligt udviklet sprogmodel
Risikoen er, at en dansk statsligt udviklet sprogmodel ikke vil kunne konkurrere med markedets øvrige modeller, lyder ræsonnementet fra digitaliseringsministeren.
26.02.2024 - 14:29

Du er idiot
Det er jeg også. Og alle andre ligeså. Men vi er det heldigvis kun noget af tiden og des mindre des bedre. Men ingen får nogensinde deres idiot-kvotient ned på nul. For nu at tage et hypotetisk eksempel: Det objektivt idiotisk at sætte et test-password til "NetCompany123" Men hånden på hjærtet: Vi har alle gjort noget der er mindst lige så idiotisk fordi … [ ] Katten havde slæbt noget med ind [ ] Vi skulle transmittere det via brevduer [ ] Det har vi altid gjort i firmaet [ ] ______________________ Vi kender det - allesammen - Lev med det! Men hvordan ?
26.02.2024 - 14:29

Netcompany-hack skræmmer eksperter: »Det mest alvorlige, jeg har været vidne til«
Fremtrædende eksperter betegner angrebet på Netcompany som "det mest alvorlige nogensinde" og retter samtidig skarp kritik af Netcompanys måde at håndtere situationen på.
26.02.2024 - 12:31

Eksperter afviser Netcompanys forklaring efter hackerangreb: Det er »bullshit«
Flere eksperter langer ud efter Netcompanys forklaring efter, at it-selskabet blev ramt af et hackerangreb. It-giganten afviser, at der er tale om datalæk, men det er det rene nonsens, siger cybersikkerhedsekspert.
26.02.2024 - 12:31

Cyberangreb rammer Københavns Lufthavn og Thisted Lufthavn
»Vi oplever i øjeblikket et massivt hacker-angreb på cph.dk, som vi arbejder på at afværge,« lød det fra Københavns Lufthavn.
26.02.2024 - 09:57

Netcompany-hackere lækker manualer til myndigheds-systemer: »Det går langt ind i Netcompany«
Hackerne bag de mange lækkede filer fra Netcompany truer med at afsløre alle deres filer.
26.02.2024 - 09:31

Hackerne har frit spil, og NIS2 nærmer sig: V2 Security ruster dit cyber-forsvar
Politiet har behandlet mere end 200 sager om ransomware-angreb på danske virksomheder fra 2021 til 2023. Men der kommer ikke mange anholdelser og domme ud af de mange sager. Alle bortset fra en er blevet henlagt, og lovens lange arm har ikke kunnet få fat i nogen at stille til ansvar. Ser man på it-kriminalitet i bredere forstand, står det ikke meget bedre til. Politiet har siden 2020 været nødt til at droppe 95.000 sager, og hackerne har med andre ord mere eller mindre frit spil, når de angriber danske virksomheder og borgere.
26.02.2024 - 08:34

Kommuner klar til at finde løsning på Microsoft-afhængighed: »Jeg er nok nødt til at kigge på KL«
Selvom en lektor i konkurrenceret anbefaler dem at klage direkte til myndighederne, skal kommunerne bruge opbakning fra Kommunernes Landsforening for at få løst deres enorme afhængighed af tech-giganter, lyder det fra forperson i KITA.
26.02.2024 - 05:00

Friday

Hackere lækker kildekode og passwords fra Netcompany: Truer den danske stat
En hackergruppe har lækket store mængder data fra it-leverandøren Netcompany. Samtidig truer de den danske stat med at have adgang til en lang række filer fra blandt andet Skattestyrelsen, som snart bliver frigivet. Netcompany bekræfter at være ramt af datatyveri.
23.02.2024 - 14:20

Ny varslingstjeneste skal styrke cybersikkerheden i SMV'er
De vigtigste aktuelle varsler udvælges af Center for Cybersikkerhed, hvorefter de ugentligt videredistribueres til virksomhederne af Digitaliseringsstyrelsen.
23.02.2024 - 14:04

Supermarkedkoncern med flere end 530 butikker opgiver Mobilepay
»Den primære årsag er, at Mobilepay fremover kræver et nyt teknisk setup til betalingsløsningen i butikken, og med den investering der følger med, har vi vurderet, at det ikke var den vej, vi ville gå,« lyder det fra Dagrofa.
23.02.2024 - 10:41

Organisationer advarer: Små virksomheder vil blive hårdt ramt, hvis 30 år gammel it-ordning forsvinder
Ekspertgruppe vil skrotte 33 år gammel erhvervsstøtteordning til software, men brancheorganisationer frygter, hvordan det vil påvirke den digitale transformation af små virksomheder.
23.02.2024 - 09:56

Minister slår fast: Tilsyn skal kontrollere danske spioners brug af data fra sociale medier
Fremover vil det kunne blive udsat for kontrol og tilsyn, når Forsvarets Efterretningstjeneste køber og tilegner sig data fra sociale medier og databrokere.
23.02.2024 - 06:22

Svindel-webshops i kraftig vækst: Det er tydeligt, at de bruger AI
I 2023 er det kommet dobbelt så mange anmeldelser om falske web-shops til e-mærket. Hos Nets mærker de også en kraftig vækst af AI-generet svindel.
23.02.2024 - 05:00

Thursday

Skatteministeriet mangler stadig it-ansatte, efter leverandør-konkurs: Styrelse kritiseres for ensidigt prisfokus
»Når man finder et firma, der skal hjælpe med at finde dygtige it-medarbejdere, som er en vital opgave i et digitalt samfund, så bør man kigge på kvaliteten,« lyder det fra Dansk IT.
22.02.2024 - 14:25

Regulering af techvirksomheder skraber bunden over prioriteter op til EU-valg
Kun områderne arbejdsløshed og jobskabelse samt reform af EU-institutioner ligger med seks procent lavere end regulering af techvirksomhed, som syv procent mener, er blandt de tre vigtigste områder for Parlamentet.
22.02.2024 - 09:31

Cyberkriminelle retter sigtekornet mod mindre virksomheder
Hackere angriber i stigende grad mindre virksomheder. Samtidig er kunstig intelligens ved at vinde fodfæste blandt de kriminelle, viser ny rapport fra sikkerhedshuset Truesec.
22.02.2024 - 05:01

I Rusland er hackerne blevet forretningsmænd: Det er en slags moderne pirateri
Ransomware-angreb er ikke længere en lyssky aktivitet i Rusland. Hackerne ser sig som sikkerhedskonsulenter, og situationen vækker minder om pirateri, siger cybersikkerhedsekspert med fortid i den svenske efterretningstjeneste.
22.02.2024 - 05:00

Wednesday

Titusindvis af boliger afhængige af lukningstruet internet-teknologi
Fastnetbredbånd via kobbernettet udfases i 2030. Cirka 45.000 adresser er afhængige af teknologien, vurderer TDC Net.
21.02.2024 - 11:02

Maskinproducenter slap med skrækken: Nye AI-regler rammer ikke robotter
Unversal Robots er godt tilfreds med, at EU droppede at definere maskiner med AI som højrisikoprodukter. Det giver ikke mening at regulere maskin-AI på samme måde som de store techgiganters værktøjer, påpeger robotchef.
21.02.2024 - 10:36

Vi har brug for en germansk sprogmodel
Vi ser i øjeblikket en udvikling, hvor amerikanske sprogmodeller dominerer teknologiudviklingen. De fleste kender ChatGPT og Bard, der er sprogmodeller i lukkede systemer, som primært er trænet på store sprog som engelsk og drevet af kommercielle interesser i USA. Men de store systemer har også en slagside, som gør, at de er underlagt anden regulering og kultur, der betyder, at vi som europæerne bliver tvunget ind i systemer, der ikke lever op til europæiske værdisæt for ‘human-centered, trustworthy og democratised’ kunstig intelligens.
21.02.2024 - 10:28

Har selvkørende biler ramt bunden?
Hver år dør der omkring 40.000 mennesker i trafikken på de amerikanske veje og omkring 20.000 på de europæiske. Alligevel blev den 7. maj 2016 en skelsættende dato. Den dag blev den første person dræbt i trafikken på offentlig vej på grund af en delvist selvkørende bil. Ulykken skete på Highway 27 i vestlig retning lidt syd for Gainesville, Florida.
21.02.2024 - 10:24

Rikke Zeberg ser kæmpe potentiale i data til grøn omstilling hos SDFI
»Vi har vanvittigt mange data i SDFI, og jeg overbevist om, at der ligger et kæmpe potentiale i dem til at finde løsninger til den grønne omstilling. Især hvis vi kan bringe dem i spil sammen med data fra vores søsterstyrelser og andre organisationer og virksomheder,« lyder det fra direktør for Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) Rikke Zeberg.
21.02.2024 - 09:50

Sådan bruger to danske softwarehuse AI-assistenter: Den forsigtige og den ivrige
AI-assistenter er på vej ind i den danske softwarebranche. To virksomheder, Edora og Nine, har vidt forskellige tilgange med den nye teknologi.
21.02.2024 - 05:00

Tuesday

Microsoft kaster milliarder efter udvikling af AI- og cloud-infrastruktur i Spanien
Investeringen er blot den seneste i en række, der skal udvide kunstig intelligens rundt om i Europa.
20.02.2024 - 13:03